Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΟ-ΠΟΣΑΔΙΚΟ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΑΔΙΚΗΣ 4ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ

Η ενίσχυση του ΑΚΕΛ και η ψήφος στον υποψήφιό του για την προεδρία Σταύρο Μαλά, διευκολύνει την αναγκαία και δυνατή πορεία προς την Ομοσπονδιακή Ένωση της Κύπρου και την αντιιμπεριαλιστική αντικαπιταλιστική ολοκλήρωση και Ομοσπονδία Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας και όλης της περιοχής, ενάντια στα διχοτομικά, πολεμικά και φασιστικά, «διαίρει και βασίλευε» σχέδια του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και της ολιγαρχίας και των αστικών τάξεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου!

Καλούμε το λαό της Ελλάδας, όλους τους λαούς της περιοχής και την κομμουνιστική, σοσιαλιστική, αριστερή ριζοσπαστική, οικολογική κι εξωκοινοβουλευτική πρωτοπορία και ηγεσίες τους, να στηρίξουν προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά το ΑΚΕΛ, για να συγκεντρωθούν οι εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, έστω και με κριτική, γύρω από τη σοσιαλιστική δράση και προοπτική που αντιπροσωπεύει αυτό το Κόμμα! Ο λαός πρέπει να το κάνει αυτό, παρά κι ενάντια στις αντεπαναστατικές και προδοτικές στάσεις των «ίσων αποστάσεων», ακόμα και αντι-ΑΚΕΛ, που έχουν κρατήσει με κάθε αντιδραστικό τρόπο, οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της αριστεράς, όλων των αποχρώσεων, απέναντι σ’ αυτές τις εκλογές! Στάσεις που αντικειμενικά ή/και προμελετημένα, συμφεροντολογικά, διευκολύνουν τον ιμπεριαλισμό, τους τοποτηρητές του και τα σχέδιά τους στο νησί και όλη την περιοχή!



Άντρος Κυπριανού (ΓΓ του ΑΚΕΛ): Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά αγκαλιάζεται από το λαό


Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά θα αγκαλιαστεί από τα ευρύτερα στρώματα του λαού και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, εάν ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος εννοεί ότι θέλει την απομάκρυνση Αναστασιάδη, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Ένα μήνα πριν τις προεδρικές, ο Άντρος Κυπριανού αντιστρέφει το αφήγημα του λεγόμενου ενδιάμεσου και διερωτάται: Εάν ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί δεδομένους τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, γιατί οι υποστηρικτές του να μην στηρίξουν Σταύρο Μαλά στον β’ γύρο; Ο Άντρος Κυπριανού επικρίνει τον απερχόμενο Πρόεδρο για τη στροφή στο Κυπριακό και εξηγεί γιατί η αξιοπιστία Σταύρου Μαλά κάνει την ποιοτική διαφορά. Μιλά ανοικτά για τον Νίκο Κατσουρίδη και εξηγεί γιατί αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για τη μεγάλη αντεπίθεση του ΑΚΕΛ.

Συνέντευξη στους Δημήτρη Στρατή και Δημήτρη Χατζηιωσήφ

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σ’ ένα μήνα περίπου από σήμερα. Γιατί είναι σημαντικό ο κόσμος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα;

Τα πολιτικά πρόσωπα και οι κυβερνήσεις καθορίζουν τη ζωή μας. Εάν ο κόσμος δεν συμμετέχει στη διαδικασία ανάδειξης νέας κυβέρνησης, τότε απλώς θα επιτρέψει σε κάποιους άλλους ν’ αποφασίζουν για τον ίδιο. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, ο κόσμος να ενημερώνεται ολοκληρωμένα και αντικειμενικά και ταυτόχρονα να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να αποφασίζει ποιοι θα είναι αυτοί που θα τον εκπροσωπούν. Πρέπει να σημειώσω ότι είναι δύσκολο να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση, γιατί δυστυχώς τα Μέσα Ενημέρωσης διαδραματίζουν πολλές φορές ρόλο αρνητικό. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που διαπιστώνουμε ότι δεν μεταφέρεται η ουσία των όσων δηλώνουμε και ότι δεν παρουσιάζονται καν οι δηλώσεις που γίνονται από μέρους του ΑΚΕΛ. Γι’ αυτό κι εμείς ακολουθούμε τη διαδικασία της άμεσης επαφής με τον κόσμο, έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα πραγματικά μας μηνύματα.

Πώς βλέπετε τις προεκλογικές κινήσεις των βασικών ανθυποψηφίων του Σταύρου Μαλά;

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, προεκλογικά, έχουν μεταμορφωθεί και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αλλά και σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης μετακινείται σε θέσεις που έχουν στόχο να προσεγγίσουν την εθνικιστική μερίδα του ΔΗΣΥ, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα σε όσους θέλουν λύση  και ανήκουν στην ίδια παράταξη ότι μπορεί να μην έλυσε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, αλλά στη δεύτερή του θητεία θα είναι προτεραιότητά του. Προσπαθεί δηλαδή να στέλνει μηνύματα που να ικανοποιούν όλους στον ΔΗΣΥ, για να τους ξεγελάσει για ακόμα μια φορά. Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικοοικονομικά, να πω ότι για τεσσεράμισι χρόνια ακολούθησε μια αντιλαϊκή πολιτική, μια πολιτική η οποία το τελευταίο που την ενδιέφερε είναι πώς πραγματικά ζούσε ο κόσμος. Και ξαφνικά, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές με τα λεφτά του δημοσίου, έχει μεταμφιεστεί σε Άγιο Βασίλη, μοιράζοντας απλόχερα στήριξη και οικονομική βοήθεια προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.

•«Έχει μεταμφιεστεί προεκλογικά σε Άγιο Βασίλη ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Παπαδόπουλος προσπαθεί να τον ανταγωνιστεί»

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ουσιαστικά αναμασά ιδέες του παρελθόντος που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, ζημιώνοντας τη δική μας πλευρά και την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό. Στα δε κοινωνικοοικονομικά έχει επίσης μεταμφιεστεί, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί τον Νίκο Αναστασιάδη στο ρόλο του Αϊ-Βασίλη. Για δέκα σχεδόν χρόνια στήριζε τις πολιτικές ΔΗΣΥ. Είναι άλλωστε γνωστό το δίδυμο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό.

Ο κόσμος που θα έρθει να ψηφίσει πρέπει να γνωρίζει. Σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους υποψηφίους ο Σταύρος Μαλάς;

Πρώτα και κύρια στο θέμα της αξιοπιστίας. Ο Σταύρος Μαλάς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει λαϊκίστικα έχοντας στις σκέψεις του τις εκλογές. Και στο Κυπριακό εκφράζει με συνέπεια τις ίδιες θέσεις που διατύπωνε διαχρονικά και στα κοινωνικοοικονομικά θέματα με έντονο φιλολαϊκό χαρακτήρα. Ο Σταύρος Μαλάς, ακριβώς επειδή και ο ίδιος είναι πολύ καθαρός, μπορεί με αξιοπιστία να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Κάτι για το οποίο τουλάχιστον ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να είναι πειστικός. Επίσης ο Σταύρος Μαλάς θα προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της κοινωνίας και όχι σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξυπηρετούν τα διάφορα κατεστημένα μέσα στην κοινωνία. Είναι λοιπόν πολύ διακριτές οι διαφορές του με τους άλλους ανθυποψηφίους του και είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι ο κόσμος της Αριστεράς θα αγκαλιάσει καθολικά αυτή την υποψηφιότητα.

•«Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε θα ψηφίσουμε ποτέ Νίκο Αναστασιάδη»

Μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές ο Σταύρος Μαλάς;

Αυτή η υποψηφιότητα θα αγκαλιαστεί και από ευρύτερα στρώματα του λαού και θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, εάν πολιτικά κόμματα πράξουν αυτό που λένε. Ότι δηλαδή θέλουν να απομακρύνουν από την εξουσία τον Νίκο Αναστασιάδη.

Οι επιτελείς του κ. Παπαδόπουλου από τη μια και ο κ. Λιλλήκας από την άλλη δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να κερδίσουν τον κ. Αναστασιάδη στον β’ γύρο. Πώς απαντάτε;

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη αξιοπιστία διαψεύδουν αυτό που λέει το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεύτερο, ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση. Το τι θα γίνει, θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θα εκπροσωπούνται με υποψήφιο στο β’ γύρο. Εάν λοιπόν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ είναι δεδομένοι και θα τον στηρίξουν σύσσωμα για να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη, διερωτώμαι γιατί δεν πιστεύει ότι και οι ψηφοφόροι των κομμάτων που τον στηρίζουν, κατ’ αναλογία, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.
Μας κατηγορούν ότι εμείς θα εκλέξουμε τον κ. Αναστασιάδη. Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε θα ψηφίσουμε ποτέ Νίκο Αναστασιάδη. Άλλοι είναι που άμεσα ή έμμεσα εξέλεξαν τους εκπροσώπους του ΔΗΣΥ στην προεδρία της Δημοκρατίας.

“Ο υποψήφιος που εμείς στηρίζουμε διαφέρει από τους υπόλοιπους σε θέματα αξιοπιστίας”

Υπάρχει όμως περιθώριο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο β’ γύρο;

Σε προεδρικές εκλογές οι όποιες προγραμματικές συνεργασίες γίνονται από τον α’ γύρο. Οι όποιες συνεργασίες στο β’ γύρο δεν μπορούν να είναι προγραμματικές, με την έννοια ότι δεν μπορεί ο υποψήφιος να αναθεωρήσει ριζικά το πρόγραμμά του για να συναντήσει ανησυχίες άλλων κομμάτων. Θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για επιμέρους ζητήματα, όχι για τα μείζονα ζητήματα που υπάρχουν στα προεκλογικά προγράμματα. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η όποια στήριξη θα υπάρξει στο β’ γύρο θα πρέπει είναι στη βάση της κατανόησης ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Αναστασιάδης από την εξουσία και της σύμπτωσης απόψεων σε βασικά ζητήματα. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολη η όποια συνεργασία.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν τις εκλογές αυτές νευραλγικής σημασίας για το ίδιο το ΑΚΕΛ. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα;

Αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και μετά έρχονται τα κόμματα. Το λέω τούτο, διότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το Κυπριακό έχει φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη και οριακή φάση. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει περιθωριοποιήσει προς το παρόν το σχέδιο β, αλλά δεν νομίζω ότι θα δώσει μεγάλο διάστημα μετά τις προεδρικές για να αποφασίσει την προώθησή του. Είναι σημαντικό να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια επίλυσής του στον ένα χρόνο που θα βρίσκεται στην εξουσία ο Μουσταφά Ακιντζί. Διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα μετά από αυτή την περίοδο.

Αυτή η αναμέτρηση, σίγουρα, θα επηρεάσει και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα που διαχρονικά βρέθηκε στο πλευρό του απλού ανθρώπου, στήριξε με αγώνες και δράση τις προσπάθειές του ν’ αποκτήσει δικαιώματα στην κυπριακή κοινωνία. Όλες οι λαϊκές κατακτήσεις έχουν έντονη τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της διαστρέβλωσης που έγινε για το ποιος ευθύνεται πραγματικά για την παγκόσμια οικονομική κρίση στην Κύπρο, αλλά και των αδυναμιών που εμείς δείξαμε, έχει υπάρξει μια υποχώρηση του ΑΚΕΛ. Δεν έχουμε περιθώρια για περαιτέρω υποχώρηση. Χρειάζεται να υπάρξει ανασύνταξη και αντεπίθεση. Και θέλω να πιστεύω ότι οι προεδρικές εκλογές θα αποτελέσουν την αφετηρία για τη μεγάλη αντεπίθεση του ΑΚΕΛ. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσα από την καθημερινή μας δράση αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα προωθήσουμε. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το ΑΚΕΛ αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Εύχομαι και ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει τα διακυβεύματα αυτής της εκλογής.

Τι σημαίνει η στήριξη της υποψηφιότητας Μαλά από τον Νίκο Κατσουρίδη

Εκφράσατε την ικανοποίησή σας για τη δήλωση στήριξης Νίκου Κατσουρίδη στον Σταύρο Μαλά. Να αναμένουμε να δούμε τη σχέση ΑΚΕΛ-Κατσουρίδη να βελτιώνεται; Θα δούμε τον Ν. Κατσουρίδη να εμπλέκεται πιο ενεργά στον ένα μήνα που απομένει για τις εκλογές;

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι το 2015 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έλαβε κάποιες αποφάσεις στη βάση έκθεσης που ετοιμάστηκε από την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου αναφορικά με τα γεγονότα στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Η Κ.Ε. στη βάση εκείνων των ευρημάτων αποφάσισε την επ΄ αόριστον αποβολή του Νίκου Κατσουρίδη. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν λέει το καταστατικό ότι είναι υποχρεωμένη η Κ.Ε. να επανεξετάσει το θέμα σε ένα χρόνο. Λέει ότι θα μπορούσε να το επανεξετάσει. Το Πολιτικό Γραφείο, συζητώντας αυτά τα ζητήματα, αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν λόγοι που επέβαλλαν την επανεξέταση του ζητήματος στον ένα χρόνο. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση εμείς είχαμε πει στον Νίκο Κατσουρίδη από την αρχή ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τον ίδιο να λειτουργήσει πραγματικά ως μέλος του κόμματος και το ΑΚΕΛ στη συνέχεια, όπως διαχρονικά συμπεριφερόταν στα στελέχη του, με ένα τρόπο θετικό και δημιουργικό, θα συζητούσε την τιμωρία που του έχει επιβληθεί από το 2015. Ο Νίκος έχει αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Αυτό μας ικανοποιεί και εκείνο που εγώ έχω πει από μέρους του κόμματος είναι ότι μετά τις εκλογές θα κινήσουμε τη διαδικασία επανεξέτασης του θέματος. Εκείνο το σώμα που θα πάρει τις αποφάσεις είναι η Κεντρική Επιτροπή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε προαπόφαση.

Τώρα, τι σημαίνει η στήριξη της υποψηφιότητας Μαλά από τον Νίκο Κατσουρίδη. Ο Νίκος ενίοτε προσκαλείται από ΜΜΕ να στηρίζει την υποψηφιότητα Μαλά, τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Θα προσκαλείται σε διάφορες δραστηριότητες που θα αναπτύσσει ο υποψήφιος και αντιλαμβάνομαι ότι εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια θα συμμετέχει. Το επιτελείο του Σταύρου Μαλά είναι καταρτισμένο και λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες, θα συνεχίσει να λειτουργεί  και οι όποιες ιδέες, σκέψεις και απόψεις είναι ευπρόσδεκτες. Όχι μόνο από το επιτελείο αλλά και από εμάς στο ΑΚΕΛ.


Άντρος Κυπριανού: Μόνο ο Σταύρος Μαλάς αποδέχεται πραγματικά το πλαίσιο Γκουτέρες

«Θα ήταν εγκληματικό να εγκαταλείψουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την αρχή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, απλούστατα δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό σταδιακά θα διολισθαίνει προς τη διχοτόμηση».

«Η διχοτόμηση δεν θα είναι ανώδυνη όπως την περιγράφει ο Αρχιεπίσκοπος, το ΕΛΑΜ και άλλοι. Διχοτόμηση σημαίνει ξεπούλημα ενός μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα έχουμε σύνορα 180 χιλιόμετρα με την Τουρκία. Ότι παραχωρούμε το δικαίωμα στην Τουρκία να μεταφέρει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όσους έποικους και όσους στρατιώτες θέλει».

«Πώς τοποθετούνται έναντι των θέσεων του Αρχιεπισκόπου για την επιλογή της διχοτόμησης, πώς τοποθετούνται για την καταγγελία του ΕΛΑΜ ότι έκαναν επαφές μαζί τους για κερδίσουν την υποστήριξή τους; Πρέπει να τα πούνε αυτά τα πράγματα στον κόσμο για να ξέρει όταν ψηφίζει, τι ψηφίζει. Δεν γίνεται να ψηφίζει κάποιον και να του προκύπτει ΕΛΑΜ μετά τις προεδρικές εκλογές».

Μόνο ο Σταύρος Μαλάς τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της υιοθέτησης του πλαισίου Γκουτέρες, τονίζει στο β’ μέρος της συνέντευξής του στη «Χ» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Επικρίνει ακόμα έντονα τη λεγόμενη «Νέα Στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζοντάς την μια συγγραφή παλαιών ιδεών σε ένα κείμενο που δεν αντέχει στη λογική. Ο Άντρος Κυπριανού εξηγεί γιατί έχει σημασία η φιλοσοφία του επόμενου Προέδρου στα ζητήματα της υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μιλά για τις προτάσεις του Σταύρου Μαλά στα εργασιακά και το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών.

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η κατάσταση που θα παραλάβει ο επόμενος Πρόεδρος στο Κυπριακό; Το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο σχεδόν όλοι αποδέχονται ως βάση συζήτησης, αποτελεί κεκτημένο ή θα ξεκινήσουμε από την αρχή;

Δεν είμαι βέβαιος αν αποδέχονται όλοι το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Νίκος Αναστασιάδης το αποδέχεται, αλλά θέτει όρους και προϋποθέσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου στο Κραν Μοντανά δεν είχαν τοποθετηθεί αρνητικά έναντι του πλαισίου, με την επιστροφή τους όμως στην Κύπρο τοποθετούνται έντονα αρνητικά έναντι του πλαισίου. Εκείνος ο οποίος το αποδέχεται και λέει πως είναι έτοιμος να πάει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και στη βάση του άτυπου εγγράφου για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης είναι ο Σταύρος Μαλάς. Θα ήταν εγκληματικό να εγκαταλείψουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την αρχή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, απλούστατα δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό σταδιακά θα διολισθαίνει προς τη διχοτόμηση. Και η διχοτόμηση δεν θα είναι ανώδυνη, όπως την περιγράφει ο Αρχιεπίσκοπος, το ΕΛΑΜ και άλλοι. Διχοτόμηση σημαίνει ξεπούλημα ενός μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα έχουμε σύνορα 180 χιλιόμετρα με την Τουρκία. Σημαίνει ότι παραχωρούμε το δικαίωμα στην Τουρκία να μεταφέρει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όσους έποικους και όσους στρατιώτες θέλει. Αυτό θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία ωρολογιακή βόμβα.

Θα βοηθήσει την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού τυχόν υιοθέτηση των θέσεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και του Νικόλα Παπαδόπουλου;

Η «Νέα Στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία συγγραφή παλαιών ιδεών σε ένα κείμενο που περιέχει πράγματα που δεν αντέχει η κοινή λογική.  Ο κ. Παπαδόπουλος λέει πως θέλει να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία για τα ζητήματα της ΑΟΖ και μετά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της όποιας συμφωνίας θα επιτευχθεί. Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες αναγνωρίζουν η μία την άλλη, συζητούν σχεδόν για πέντε δεκαετίες τα θέματα της ΑΟΖ και δεν έχουν προχωρήσει ούτε ένα εκατοστό μπροστά. Η Ελλάδα με την Αίγυπτο που είναι φίλες χώρες συζητούν σχεδόν για έξι δεκαετίες και πάλι δεν έχουν προχωρήσει. Πώς είναι δυνατόν εμείς που δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία και δεν δέχεται να συζητήσει μαζί μας, να καταλήξουμε στα θέματα της ΑΟΖ και μετά να λύσουμε και το Κυπριακό; Είναι ενάντια στη λογική. Ακόμη κάτι που λέει το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, και είναι ενάντια στη λογική, είναι πως η συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για τις ελευθερίες και ιδιαίτερα η αναφορά για παραχώρηση δικαιώματος εγκατάστασης σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο στη βάση της αναλογίας κάθε τέσσερις Ελλαδίτες και ένας Τούρκος, θα δώσει το δικαίωμα στα ογδόντα εκατομμύρια των Τούρκων, λέει το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου, να έρθουν στην Κύπρο. Αυτό να μου επιτρέψετε να πω πως είναι μία μεγάλη ανοησία. Για να μπορέσουν ογδόντα εκατομμύρια Τούρκοι να έρθουν στην Κύπρο, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει πληθυσμό 320 εκατομμύρια και όλη η Ελλάδα να έχει αποφασίσει να έρθει στην Κύπρο. Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 9,5 εκατομμύρια. Από το 1960 μέχρι το 2017 εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο 37 χιλιάδες Ελλαδίτες. Δηλαδή τα τελευταία 57 χρόνια θα είχαν δικαίωμα 9.250 Τούρκοι να έρθουν στην Κύπρο και να εγκατασταθούν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Χ» ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Αρχιεπίσκοπο να μιλά, γιατί έχει δικαίωμα άποψης όπως κάθε πολίτης… Συμφωνείτε με αυτή τη στάση;

Πρέπει επιτέλους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν εάν θα τοποθετούνται σε αυτά τα οποία λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Όχι μόνο στο Κυπριακό, που μπορεί κάποια κόμματα να συμφωνούν μαζί του, αλλά και στα υπόλοιπα ρατσιστικά και ξενοφοβικά ζητήματα που κατά διαστήματα εκφωνεί. Λυπάμαι να παρατηρήσω πως κανείς από αυτούς τοποθετείται. Δεν τοποθετήθηκαν όταν ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως η διχοτόμηση είναι μία καλή επιλογή. Ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε, αλλά όχι ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, το ΕΛΑΜ είχε πει πως δυο επιτελεία υποψηφίων επικοινώνησαν μαζί τους για το ενδεχόμενο να συνεργαστούν. Ο Σταύρος Μαλάς είπε από την πρώτη στιγμή ότι δεν αφορά τον ίδιο και δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφορά. Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως δεν τον αφορά. Ο κ. Αναστασιάδης περίμενε να περάσουν αρκετές μέρες για να αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της «Χαραυγής» πως δεν τον αφορά. Το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχει τοποθετηθεί. Και διερωτώμαι, γιατί το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη καθυστέρησε τόσο πολύ να τοποθετηθεί; Πώς τοποθετούνται έναντι των θέσεων του Αρχιεπισκόπου για την επιλογή της διχοτόμησης, πώς τοποθετούνται για την καταγγελία του ΕΛΑΜ ότι έκαναν επαφές μαζί τους για να κερδίσουν την υποστήριξή τους; Πρέπει να τα πούνε αυτά τα πράγματα στον κόσμο για να ξέρει όταν ψηφίζει, τι ψηφίζει. Δεν γίνεται να ψηφίζει κάποιον και να του προκύπτει ΕΛΑΜ μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ο Σταύρος Μαλάς δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι μετά τις εκλογές θ’ ανοίξει ξανά το θέμα της εφαρμογής ΓεΣΥ, έτσι είναι τα πράγματα;

Αρχικά να πω πως στο μόνο θέμα που οι απόψεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν διαφορετικές με αυτές της Τρόικας, ήταν στο θέμα του ΓεΣΥ. Η Τρόικα σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε συμφωνούσε μαζί μας, πως για τα δεδομένα της Κύπρου το ενδεικνυόμενο σχέδιο ήταν το μονοασφαλιστικό. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη επειδή διαφωνούσε πήρε τρεις με τέσσερις παρατάσεις για το θέμα του ΓεΣΥ, γιατί ήθελε να εισάγει το πολυασφαλιστικό. Οι αποφάσεις πάρθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε υλοποίηση, γιατί κατά την άποψή μου δεν είναι σίγουρη ότι θα εφαρμόσει το ΓεΣΥ όπως έχει εγκριθεί. Αυτό που λέει ο Σταύρος Μαλάς είναι ότι θα προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και πως δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για το περιεχόμενο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Εμείς λέμε πως πρέπει να προχωρήσουμε με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταγωνιστούν των ιδιωτικό τομέα, αλλιώς θα καταρρεύσουν όταν αυτονομηθούν. Για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σημαίνει πως πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλινικές, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς, υποδομές για να στεγάσουν τις νέες κλινικές και κατάλληλη στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Έχει μεγάλη σημασία η φιλοσοφία που θα καθοδηγεί τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ΓεΣΥ.

Άλλη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι οι νέοι βλέπουν το μέλλον με αβεβαιότητα λόγω της ανεργίας και άλλων προβλημάτων. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Η ανησυχία των νέων ανθρώπων είναι δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό. Πρώτα και κύρια βλέπουν ότι παραμένουν στην ανεργία και δεύτερο βλέπουν ότι ακόμη και ορισμένοι από εκείνους που εργάζονται αμείβονται με μισθούς φτώχειας. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχουμε το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών. Ενώ εργάζονται, οι μισθοί που παίρνουν είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Σταύρος Μαλάς έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και το δεύτερο, βέβαια, είναι να εξασφαλιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν εργαζόμενοι προστατεύονται. Ο Σταύρος Μαλάς προτείνει αύξηση κονδυλίων από το 2019 κατά 80 εκ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία. Ένας τομέας στον οποίο υστερούμε πάρα πολύ ως Κύπρος. Είχε υποσχεθεί ο κ. Αναστασιάδης το 2013 κάτι ανάλογο, αλλά δυστυχώς δεν έχει υλοποιήσει ούτε αυτή του τη δέσμευση. Ο Σταύρος Μαλάς λέει ότι θα διοχετεύσει αυτά τα 80 εκατ. στις επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι θα επιλέγουν τους καλύτερους από τους άνεργους για να διεξάγουν την έρευνα και την καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν έξι χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το δεύτερο που λέει ο Σταύρος Μαλάς είναι ότι πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες να γίνονται σεβαστές και να επεκταθούν. Εκεί όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις, θα θεσπιστούν νομοθετικά κάποια βασικά δικαιώματα όπως ο μισθός, ο 13ος μισθός, συντάξεις και άλλα παρεμφερή δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.

“Οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο πάνω από το χρήμα”

Ποια ευχή θα θέλατε να κάνετε για τη νέα χρονιά;

Να ευχηθώ σε όλους του Κυπρίους υγεία, χαρά, ευτυχία και επιτυχία στη ζωή τους και τις οικογένειές τους. Πάνω απ’ όλα όμως να ευχηθώ στον κυπριακό λαό το 2018 επιτέλους να φέρει την πολυπόθητη λύση στο Κυπριακό.  Μία λύση που θα δημιουργεί τις συνθήκες για να ζήσουμε με ειρήνη και ασφάλεια, όλα τα παιδιά της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Εύχομαι και στην ανθρωπότητα ολόκληρη να επικρατήσουν διαφορετικές πολιτικές παγκοσμίως. Πολιτικές οι οποίες θα προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, πολιτικές οι οποίες θα επιχειρούν να γεφυρώσουν το οικονομικό χάσμα σε παγκόσμια κλίμακα. Και επιτέλους, να κατανοήσουν οι πάντες ότι οι ανθρώπινες ζωές μετρούν περισσότερο από τα λεφτά, διότι τα τελευταία χρόνια, και εδώ στην Κύπρο, ορισμένοι μετρούν τις ανθρώπινες ζωές πιο φτηνά από το χρήμα, και αυτό είναι επικίνδυνο.





Επιστολή που έστειλε το ΕΚΚ (Τροτσκιστικό-Ποσαδικό), Ελληνικό Τμήμα της Ποσαδικής 4ης Διεθνούς, στις 5/4/2004, για το Σχέδιο Ανάν και το Δημοψήφισμα στην Κύπρο.

Αγαπητοί σύντροφοι

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το σχέδιο Ανάν, πριν 2 περίπου χρόνια, δημοσιεύσαμε τη θέση μας γι’ αυτό το σχέδιο, στην ανακοίνωσή μας του Νοέμβρη 2002 για το γιορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973 στην Ελλάδα, ανακοίνωση που την είχαμε στείλει σε σας με το Περιοδικό μας Κομμουνιστική Ενότητα Νο 42. Εκεί λοιπόν θεωρήσαμε ήδη αυτό το σχέδιο σαν τη «…χρεοκοπία όλης της προσπάθειας του ιμπεριαλισμού και των αστικών τάξεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, με στρατιωτικές βάσεις, με πραξικοπήματα και εισβολές, να δολοφονήσουν, να διαιρέσουν και να τσακίσουν τις κυπριακές μάζες και το κίνημά τους. Τώρα προβάλλουν ένα Σχέδιο Λύσης του Κυπριακού με ενιαίο κράτος. Πριν δεν δίστασαν να διχοτομήσουν ακόμα και μια σπιθαμή γης, όπως είναι η Κύπρος, κύρια για να εμποδίσουν τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους κομμουνιστές να πάρουν την κυβέρνηση και να προωθήσουν την υπόθεση του κοινωνικού μετασχηματισμού και της σοσιαλιστικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και σ' όλη την περιοχή. Αλλά και για να εμποδίσουν την ενεργό και αντιιμπεριαλιστική συμμετοχή της Κύπρου στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Το μόνο που κατάφεραν είναι να αναδειχτεί τώρα το ΑΚΕΛ πρώτο Κόμμα στην Κύπρο και ο Γενικός Γραμματέας του να γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τις μάζες κι αντίθετα αυτοί οι ίδιοι είναι τώρα όλοι έντρομοι μπροστά στην ωρίμανση των μαζών, που δεν έπαψαν ποτέ να παλεύουν για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική. Και στην Κύπρο, αν αυτοί οι στόχοι δεν πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι υπεύθυνες οι μάζες, αλλά οι γραφειοκρατικές ηγεσίες τους, που πάντα την πιθανότητα να σωθούν απέναντι στον αδηφάγο καπιταλισμό κι απέναντι στην πίεση της βάσης τους, τη βλέπουν μέσα από τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και με κάθε τρόπο στα πλαίσια του συστήματος όπως είναι οι λεγόμενοι «Κοινοτικοί Θεσμοί και Κεκτημένα» της ΕΕ και όχι προωθώντας τις επιδιώξεις και τους στόχους της βάσης τους, δηλαδή το αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό μέτωπο της αριστεράς, που όπως σε όλο τον κόσμο, έχει την πλειοψηφία, ακόμα κι αυτής της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, για να προωθήσει -αν το ήθελαν- δημοκρατικά το μετασχηματισμό. Είναι γιατί γι' αυτές τις ηγεσίες, ο λεγόμενος «δημοκρατικός δρόμος για το σοσιαλισμό» είναι στην πραγματικότητα ο καπιταλιστικός μονόδρομος, που ανεξάρτητα από τη δική τους θέληση, σημαίνει στρατιωτική, ή/και οικονομική και πολιτική δικτατορία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Είναι φανερό ότι η συμφωνία για ένωση της Κύπρου που προωθούν τώρα και μάλιστα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σαν σκοπό να ενώσει του καπιταλιστές του νησιού, ενάντια στις ενωμένες κυπριακές μάζες και την ταξική πάλη τους. Είναι επειδή υπάρχει αυτή η ταξική πάλη κι ενότητα που αναγκάζονται να κάνουν αυτό το βήμα για συμφωνία στην Κύπρο κι είναι αυτή η ταξική πάλη που θα τινάξει στον αέρα όλα τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στο νησί και όλη την περιοχή και θα μετατρέψει αυτό το βήμα ενότητας των καπιταλιστών και των στόχων τους, σε βήμα ενότητας των εργαζομένων του νησιού και των στόχων τους. Η πορεία από τη διαιρεμένη από τον ιμπεριαλισμό Κύπρο προς μια Ενιαία Κύπρο είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, στο δρόμο προς τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και Πρόοδο του νησιού και όλης της Μέσης Ανατολής. Τον ιμπεριαλισμό δεν τον συμφέρει μια Ενιαία Κύπρος, αλλά μια Κύπρος διαιρεμένη και διχοτομημένη (όπως είναι σήμερα), για να διαιρεί τους λαούς της, ενώ ταυτόχρονα αυτός έχει τους πολυεθνικούς μηχανισμούς για να ενώνει τους καπιταλιστές γύρω από τους ιστορικούς ταξικούς στόχους τους. Το «διαίρει και βασίλευε» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των καθεστώτων που καταρρέουν και φεύγουν, όπως ο καπιταλισμός σ' αυτή τη φάση. Το «ένωνε και προόδευε» είναι το χαρακτηριστικό του σοσιαλισμού που έρχεται.»

Ό,τι μεσολάβησε και κύρια το τελευταίο σχέδιο Ανάν και οι εκβιασμοί της ΕΕ και των αμερικανών, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η δική τους προσπάθεια δεν είναι να ενώσουν την Κύπρο, αλλά αναγκασμένοι από την πολύχρονη ταξική, ενωτική και προοδευτική πάλη των κυπριακών μαζών, υποχώρησαν για να δώσουν μια λύση για ενιαία Κύπρο, αλλά θέλουν αυτή η λύση να είναι και πάλι διασπαστική για τους λαούς και βάση για προκλήσεις των εθνικιστικών, σκοταδιστικών, θρησκευτικών, φασιστικών κύκλων και των δύο κοινοτήτων, πάντα υποκινούμενων από τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα, ώστε αυτά τα κέντρα να δικαιολογούν στη συνέχεια τις ανοιχτές πολεμικές επεμβάσεις και εισβολές τους, τη στρατιωτική παρουσία και καταπίεση στην Κύπρο και σε όλη την περιοχή. Με το τελευταίο «ετεροβαρές και άδικο» σχέδιο Ανάν, συγκεκριμένα χρυσώνουν το χάπι για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, διασπούν την ενότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων, σπέρνουν σύγχυση και χτυπούνε την άνοδο του μετώπου ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ στη διακυβέρνηση της χώρας και τη σχέση αυτού του μετώπου και των κομμάτων που το αποτελούν, κύρια του ΑΚΕΛ, του κόμματός σας, με τη βάση τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση τις δύο κοινότητες, ανάμεσά τους και κύρια την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή βάση του ΑΚΕΛ.

Αλλά αυτό αγαπητοί σύντροφοι μπορούν και το πετυχαίνουν και θα το πετύχουν, μόνο στο βαθμό που η όλη συζήτηση και η κινητοποίηση παραμένει και από τη μεριά σας και τη μεριά μας, σαν αριστερά, μέσα στα πλαίσια των μηχανισμών του υπάρχοντος συστήματος και των αντιθέσεών του. Αν είχε προωθηθεί πολύ περισσότερο και σε βάθος, όλα αυτά τα χρόνια, από εσάς και όλη την αριστερά σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη, η ταξική και ενωτική πάλη των λαών, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού, μέσα από κοινές συνδιασκέψεις, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, δημοψηφίσματα, συμφωνίες, των ανεξάρτητων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων των μαζών, θα ήταν ελάχιστη ή και μηδενική η εξάρτηση από αυτούς τους αστικούς και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Και θα είχε προωθηθεί με τέτοιες πρωτοβουλίες μια πραγματικά βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση Ενιαίας Κύπρου. Και είναι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Αρχίζοντας άμεσα από την έκκληση σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να ψηφίσουν σ’ αυτό το Δημοψήφισμα, είτε ναι είτε όχι (με βάση το απαράβατο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, που σίγουρα και αναπόφευκτα επηρεάζεται όχι τόσο από συναισθηματισμούς, αλλά από την υπάρχουσα αντικειμενική κατάσταση της ταξικής πάλης, στην οποία συμβάλλαμε και με τις δικές μας ελλείψεις σαν αριστερά), αλλά με τον κοινό προοδευτικό στόχο όλοι, να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις δικές τους ταξικές και προοδευτικές πρωτοβουλίες για ενιαία κρατική οντότητα. Να μετατρέψουν το σχέδιο Ανάν σε ένα τεράστιο μπούμερανγκ ενάντια στους ιμπεριαλιστές εμπνευστές του, ψηφίζοντας και προωθώντας άμεσα τα θετικά σημεία του και ανατρέποντας με την πάλη τους τα αρνητικά. Προωθώντας και βαθύνοντας άμεσα το ταξικό, προοδευτικό και κυβερνητικό μέτωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε όλη την έκταση του νησιού.

Να είστε σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τόσο αυτοί που θα ψηφίσουν ναι, όσο και αυτοί που θα ψηφίσει όχι στο Δημοψήφισμα, θα το κάνουν με τον ίδιο προοδευτικό στόχο: να μην πάνε πίσω οι κατακτήσεις τους και να προχωρήσουν ένα βήμα μπρος. Οι τουρκοκύπριοι για να συγκλίνουν άμεσα προς τις κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές και οικονομικές κατακτήσεις των ελληνοκυπρίων, οι ελληνοκύπριοι για να αμυνθούν απέναντι στην καπιταλιστική καθυστέρηση, σκοταδισμό και φασισμό της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και για να επεκτείνουν και να βαθύνουν την πρόοδό τους σε όλο το νησί.

Με συντροφική αγάπη και ενδιαφέρον, σας προτείνουμε εν όψει του Δημοψηφίσματος να διαφυλάξετε σαν κόρη οφθαλμού την ενότητα της ηγεσίας, των στελεχών και της βάσης του ΑΚΕΛ, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και κατ’ επέκταση του Μετώπου. Οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφασή σας σαν ηγεσία και παίρνοντας υπόψη σας αυτοκριτικά και κριτικά τους περιορισμούς όλων των ηγεσιών της αριστεράς, αλλά και το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν θα είναι –αν θα είναι τελικά- μόνο ένας μικρός σταθμός στη διαρκή πάλη του λαού, που είναι αυτή που τελικά αξίζει και καθορίζει, πρέπει να δείτε ότι το κύριο αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση και ενίσχυση αυτής της πολύχρονης και διαρκούς πάλης και ενότητας του λαού και της ηγεσίας του, γύρω από τους ιστορικούς ταξικούς, κοινωνικούς, προοδευτικούς στόχους τους. Το σύνθημα και η εφαρμογή λοιπόν της αυτοδιάθεσης μπαίνει αυτή τη στιγμή πάνω από τη δικής σας θέση. Είναι μ’ αυτή την έννοια που κι εμείς βάζουμε την αυτοδιάθεση και την ενωτική πάλη του κυπριακού λαού, πάνω από το ναι το δικό μας, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, ή το όχι του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ηγεσίας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Όλοι μας πρέπει να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα από την αντικειμενική εξέλιξη, για την ταξική, ενωτική και προοδευτική διέξοδό της. Το δικό μας ναι ή το όχι δεν ταυτίζεται καθόλου, αλλά αντίθετα αντιπαρατίθεται, με το ναι ή το όχι ιμπεριαλιστικών, αστικών και αντιδραστικών δυνάμεων, που ανεξάρτητα από το ναι ή το όχι τους και για τους δικούς τους στόχους συσπειρώνονται και ενώνονται τελικά γύρω από τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολεμική παγκοσμιοποίησή τους. Στο δικό μας στρατόπεδο, μπορεί να διαφέρουμε στο ναι ή το όχι, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε μ’ αυτό να υλοποιηθεί ο κύριος στόχος του συστήματος, που είναι να διασπάσει το λαϊκό κίνημα. Αλλά με τη δική μας ενότητα να προχωρήσουμε με την αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική πάλη, πρόγραμμα και μέτωπο, στο δρόμο προς Ενιαία Κράτη, Επαναστατικά, Δημοκρατικά, Λαϊκά, Συμμετοχικά, Αλληλέγγυα και στη συνέχεια Εργατικά, Σοσιαλιστικά Κράτη και Ομοσπονδίες, στο δρόμο προς τη σοσιαλιστική παγκοσμιοποίηση. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο σ’ αυτή την κατεύθυνση λύνονται και τα εθνικά προβλήματα.

Με συντροφική αγάπη

Για την ηγεσία του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Τροτσκιστικού-Ποσαδικού)

Μιχάλης Μπούμης