Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΧΙΛΗ: ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ένα μήνα πριν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές ενισχύεται η βεβαιότητα του θριάμβου ανάμεσα στα μέλη και τους ψηφοφόρους της Συμπαράταξης (συμμαχία της κεντρο­αριστεράς, από το Σοσιαλιστικό, Ριζο­σπαστικό, Χριστιανοδημοκρατικό, κτλ κόμματα) που έχει επικεφαλής τον Εντουάρντο Φρέι σαν υποψήφιο για την προεδρία και αποδυναμώνεται η σιγουριά των οπαδών του Πινιέρα ότι θα κερδίσουν από τον πρώτο γύρο, όπως είναι το όνειρο τους. Αυτό το σύστημα των δημοσκοπήσεων που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες, για να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ανάδειξη προοδευτικών κι επαναστα­τικών κυβερνήσεων, σήμερα στρέφε­ται εναντίον τους. Αυτοί βλέπουν ότι ο Μάρκο Ενρίκες (πρώην σοσιαλιστής, που κατεβαίνει τώρα ανεξάρτητος), που αποτελεί μέρος της στρατηγικής του συστήματος δεν καταφέρνει να φτάσει τον Φρέι. Σίγουρα ο Μάρκο δεν μείωσε τη δύναμη του, όπως είχα­με προβλέψει, αλλά έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις, αλλά επίσης είναι πολύ σίγουρο ότι είναι παραφουσκω­μένο το ποσοστό του και είναι μακριά από το να φτάσει τον Φρέι, όπως θέ­λουν τα MM Ε του συστήματος κι όπως φοβούνται οι αβέβαιοι του δικού μας στρατοπέδου. Μαζί με την υποστήριξη μας στην προεδρική υποψηφιότητα του Φρέι, στηρίζουμε τους υποψήφι­ους για το Κοινοβούλιο που προέρχο­νται από τα κόμματα της κυβερνητικής Συμπαράταξης και του ψηφοδελτίου Μαζί Μπορούμε Περισσότερα (το Μπορούμε, Podemos, είναι από τα αρχικά του Κοινωνική Δημοκρατική Εξουσία, και είναι συμμαχία ανάμεσα στο ΚΚ Χιλής, τη Χριστιανική Αριστε­ρά και άλλα μικρότερα Κόμματα της αριστεράς), ανάμεσα σ’ αυτούς, τους υποψήφιους που προέρχονται από την Εργατική Συνομοσπονδία CUT, τον Αρτούρο Μαρτίνεζ του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, πρόεδρο της CUT και τον Κριστιάν Κουέβας, του Μαζί Μπο­ρούμε, ηγέτη του συνδικάτου χαλκού.


Η κυβέρνηση της Μισέλ Μπασελέτ τελειώνει καλά την περίοδο που της απομένει μέχρι το Μάρτη του 2010. Ο πληθωρισμός των τελευταίων μηνών ήταν αρνητικός, ή θετικός σε πολύ μικρό ποσοστό, εξαιτίας κυρίως της πτώσης του δολαρίου κατά το ένα πέμπτο περίπου. Ο χαλκός αργά αλλά σταθερά ανακτά την αξία του στις διεθνείς αγορές και φτάνει τα 3 δολά­ρια τη λίμπρα. Αυτό ενισχύει την πολι­τική της μεγαλύτερης παράδοσης του πλούτου στον κοινωνικό τομέα, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση και για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Στους αγρότες μαπούτσες που προώθησαν μια μεγάλη πάλη για την ανακατάληψη της γης τους, η κυβέρ­νηση τους έδωσε 33 χιλιάδες εκτάρια μέχρι το τέλος της θητείας της, ανάμε­σα στις άλλες παραχωρήσεις και προγραμματίζεται η παράδοση ακόμα εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων από την επόμενη διακυβέρνηση. Στους δικαστικούς υπαλλήλους, μετά από τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους, δόθηκε μια αύξηση 4,5% για τους επόμενους 12 μήνες. Η απεργία των καθηγητών δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού, όπως εί­χαν οι προηγούμενες.

Λίγο λιγότερο από ένα μήνα από τις εκλογές, πρέπει να συνεχίσουμε μια έντονη δραστηριότητα κατά τόπους, σε κάθε σπίτι, σε κάθε λαϊκή αγορά, σε κάθε εργοστάσιο, επιχείρηση, κτλ. Μαζί μ’ αυτό στηρίζουμε όλη τη δρα­στηριότητα και την υποστήριξη της προέδρου Μισέλ Μπασελέτ στον υπο­ψήφιο της Συμπαράταξης για την προ­εδρία και στους υποψήφιους αυτής της Συμπαράταξης αλλά και του Μαζί Μπορούμε, για το Κοινοβούλιο. Αυτό το τελευταίο εκφράζεται στην υποδοχή που έκανε στους κομμουνιστές ηγέτες. Επίσης στηρίζουμε τη συμμετοχή της Άνχελα Χέρια, μητέρας της προέδρου, του γιού της και των υπουργών, στην εκστρατεία υποστήριξης του Φρέι. Επίσης στηρίζουμε την επίσκεψη που πραγματοποίησαν ο Λάγκος και ο Φρέι στους χιλιανούς που διαμένουν στη Μεντόζα της Αργεντινής, με την ιδέα να προσπαθήσουν να έλθουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Τους δεξιούς ηγέτες τους ενοχλεί αυτή η δραστηριό­τητα της Προέδρου και της κυβέρνη­σης υπέρ των υποψηφίων τους. Σ’ αυτούς ταιριάζουν οι στοίχοι του τρα­γουδιού του γκρουπ Συνεργία «ενο­χλείσαι για όλα».

Σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι μπο­ρούν να εκπληρώσουν το όνειρο των πολυεθνικών και της ντόπιας ολιγαρ­χίας να πετύχουν να κυβερνήσουν με τον Πινιέρα επικεφαλής, τους λέμε ότι ο λαός κάνει την πιο μεγάλη προσπά­θεια για να το εμποδίσει αυτό και υπολογίζει σε μερικά καλά χαρτιά για να μετατρέψει αυτό το όνειρο σε ε­φιάλτη τους. Να τους συντρίψει για μια ακόμα φορά στο δεύτερο γύρο και να συνεχίσει να βαθαίνει το κοινωνικό προτσές. Κι ανάμεσα στ’ άλλα ο λαός προτείνει στην πρόεδρο Μισέλ Μπα­σελέτ, που έχει ένα 80% υποστήριξης στους κυβερνητικούς χειρισμούς της, να μπει επικεφαλής στην αντίθεση σε μια τέτοια απομακρυσμένη πιθανότη­τα επικράτησης του Πινιέρα. Στο διά­στημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπά­θειες για να κερδίσουμε για μια ακόμα φορά τη δεξιά, όπως το κάνουν οι λαοί όλης της Λατινικής Αμερικής, τελευταία στο Εκουαδόρ και την Ου­ρουγουάη και σύντομα στη Βολιβία κι επίσης στη Χιλή.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από το ότι τελικά οποιαδήποτε κι αν είναι η κυ­βέρνηση που θ’ αναδειχτεί από τις προσεχείς εκλογές, πιστεύουμε ότι στο δεύτερο γύρο θα κερδίσει ο Φρέι, παρ’ όλο που αυτός ο απαίσιος τύπος που βγαίνει από τα κεντροδεξιά, μπο­ρεί να του αποσπάσει ψήφους στον πρώτο γύρο, ιδιαίτερα από το κέντρο της Χριστιανοδημοκρατίας. Θα έλθει μια φάση μεγάλης συζήτησης και ο Πινιέρα δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μια χώρα, που δεν θα ανεχθεί μια κυβέρνηση που ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΚ­ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ, ΘΑ ΠΡΕ­ΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩ­νικεσ, συνδικαλιστικεσ, πολιτι­κεσ και δημοκρατικές κατακτή­σεις των μαζων. Κι αυτό, παρ’ όλο ότι όσο αφορά την οικονομία δεν υ­πάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση της Συμπαράταξης κι αυτή του Πινιέ­ρα. Στην πραγματικότητα η υποψηφιό­τητα του στηρίζει διαρθρωτικά τον καπιταλισμό, με ομοιότητες σε σχέση με τους άλλους δύο, αν και ο Φρέι βρίσκεται στ’ αριστερά αυτής της πο­ρείας, όσο αφορά τα δικαιώματα των μαζών, ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΣΥΝΔΙΚΑ­ΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙ­ΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» (Ελισαίο Ραμί-ρεζ).

12/11/2009 Βιτέρμπο Γιαντέν.

ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΙΛΗΣ-ΠΕΡΟΥ

Εδώ βλέπουμε και πάλι τις ιμπερια­λιστικές απόπειρες να εξοπλίσουν έναν πόλεμο, έστω και μέσα από τα ΜΜΕ και πρέπει να το καταγγείλουμε καθαρά αυτό, ότι είναι για να επέμ­βουν στις εκλογές της Χιλής ενάντια στον Φρέι, για να τον κολλήσουν στον τοίχο, με προβλήματα που είναι σύμ­φυτα με τις αστικές τάξεις και των δύο χωρών κι όχι με τις χιλιάνικες και πε­ρουβιανές μάζες. Κι αυτό ευνοεί την αντεπανάσταση παντού. Είναι μέρος των βάσεων των Η ΠΑ στην Κολομβία και του διαρκούς πολέμου μικρής έντασης ενάντια στην Κολομβία (Απόσπασμα από απόφαση του Λατι­νοαμερικάνικου Γοαφείου της τροτσκιστικής-ποσαδικής 4ης Διεθνούς).