Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΜΕΣΗ «ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» TOΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ...

ΑΜΕΣΗ «ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» TOΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΚΤΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΤΟ ΝΑΤΟ, ΟΙ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΥΝΜΑΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

 Η φαινομενικά δαιδαλώδης πολυπλοκότητα των μορφών της ελληνο-κυπριακο-τουρκικής διένεξης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι στην ουσία τους, στο περιεχόμενό τους, ένας ιμπεριαλιστικός λαβύρινθος, που σαν τέτοιος έχει έναν και μοναδικό «Μίτο της Αριάδνης» για τη διέξοδο: Είναι η ταξική πάλη και διπολισμός ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, που ισχύει και καθορίζει ιστορικά ακόμα και στα πιο δευτερεύοντα κοινωνικο-οικονομικά προτσές και πολύ περισσότερο στα πολιτικο-στρατιωτικά κι ακόμα περισσότερο τα καθορίζει όταν η ταξική πάλη και διπολισμός, εδώ και έναν και πάνω αιώνα, έχει ανυψωθεί κι επεκταθεί στην πάλη, το διπολισμό και ήδη τη ΔΥΑΔΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ανάμεσα στα δύο συστήματα, καπιταλισμό και σοσιαλισμό. Είναι η εποχή του ιμπεριαλισμού, του πολέμου και του φασισμού του, με όλες τις μορφές του –όχι πια με μαζική κοινωνική βάση- στο ξεκίνημα του τέλους του καπιταλισμού από τη μια πλευρά και των σοσιαλιστικών επαναστάσεων, στο ξεκίνημα της αρχής του σοσιαλισμού σε όλο τον κόσμο, με όλες τις μορφές της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης, από την άλλη, ανταγωνιστικά αντίθετη πλευρά.

Είναι αυτή η γνώση που καθορίζει, πρέπει και μπορεί να καθορίζει την τακτική και τη δράση. Την καθορίζει συνειδητά και εγκληματικά προμελετημένα από τη μεριά του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού, πρέπει και μπορεί να την καθορίζει και από τη μεριά των επαναστατικών, κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών, αριστερών ηγεσιών και κομμάτων και κινημάτων, συνειδητά και οργανωμένα, προμελετημένα, για τη μοναδική προοδευτική διέξοδο, την αντιιμπεριαλιστική επαναστατική και σοσιαλιστική πρόοδο και ειρήνη. Μέχρι τώρα οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της αριστεράς όλων των αποχρώσεων αυτό το εμπόδιζαν και το πρόδιδαν, με την προσαρμογή και την υποταγή τους στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σχέδια. Είναι γι’ αυτό και μόνο που υπάρχει ακόμα ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός στην ανθρωπότητα, που αντίθετα είναι «ώριμη για το σοσιαλισμό» (Χ. Ποσάδας).

Η τακτική, η στρατηγική και η δράση του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού εφαρμόζεται και στο Αιγαίο με τον πιο απροκάλυπτο πολεμικό τρόπο: Όλα τα καθορίζει από την πολεμική προετοιμασία του ενάντια στους λαούς, της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλης της περιοχής: Χωρίς καν βέβαιο άμεσο κερδοφόρο αποτέλεσμα από την έρευνα για υδρογονάνθρακες, ακόμα και με πιθανή ζημιά για τις ιμπεριαλιστικές πολυεθνικές των υδρογονανθράκων, o ιμπεριαλισμός (με τη συνενοχή των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της ΝΔ τώρα στην Ελλάδα και των κυβερνήσεων της Κύπρου), με πρόσχημα την προστασία τους από την τουρκική «προκλητικότητα», -που όπως συνήθως καθοδηγείται και υποκινείται από τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό, όπως κάθε «προβοκάτσια» πολεμική και στην περίπτωση της Τουρκίας εφαρμοσμένη η προβοκάτσια αυτή κύρια από δυνάμεις πλήρως υποταγμένες σ’ αυτόν, όπως η ακροδεξιά και οι «γκιουλενιστές»-, έχει μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο τεράστιας πολεμικής προετοιμασίας και συγκεκριμένης ανάπτυξης ταχείας, άμεσης δράσης του, ενάντια στην ταξική, επαναστατική και σοσιαλιστική πάλη των λαών. Άμεσα ενάντια σε κάθε επιτυχία αυτής της πάλης, ακόμα και την πιο μικρή, όπως η μη πλήρης υποταγή της Τουρκίας (ανεξάρτητα, πάνω από και αναγκάζοντας τον Ερντογάν) στα άμεσα πολεμικά σχέδια του ιμπεριαλισμού που είναι ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, που από τη μεριά τους είναι τα κύρια κέντρα της άμυνας αυτής της πάλης και του αντικειμενικού -σύντομα οργανικού- Παγκόσμιου Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ανεξάρτητα, πάνω από και αναγκάζοντας τις ηγεσίες τους, όσες απ’ αυτές δεν δρουν συνειδητά στην κατεύθυνση αυτού του Μετώπου). Και άμεσα επίσης ενάντια στη Συρία, το Ιράν, την Παλαιστίνη και όλα τα αντιιμπεριαλιστικά προτσές στη Μέση Ανατολή και όλη την περιοχή.

Σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και η «τιμωρία» με την οποία απειλούν την Τουρκία, που ακόμα και σαν μέλος του ΝΑΤΟ, προσεγγίζει τη Ρωσία και μάλιστα στο στρατιωτικό τομέα, τη στιγμή που η Ρωσία είναι ο άμεσος και τελικός στόχος των πολεμικών προετοιμασιών και δράσεων του ιμπεριαλισμού! Ταυτόχρονα λόγω της αντίστασης του τουρκικού λαού και του παγκόσμιου συσχετισμού των δυνάμεων, η Τουρκία δεν είναι ενταγμένη στην ιμπεριαλιστική ΕΕ! Επίσης, ο Ερντογάν στηρίζει τον πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Μαδούρο («αδελφέ, μείνε όρθιος») με κατακλυσμό του διαδικτύου από την Τουρκία με το «Είμαστε όλοι Μαδούρο», η Τουρκία στέλνει στη Βενεζουέλα βοήθεια για τον κορωναϊό, ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου επισκέφτηκε μόλις πρόσφατα τη Βενεζουέλα και οι χώρες αυτές αναπτύσσουν νέες εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες. Με την Μπολιβαριανή Βενεζουέλα να είναι ένας από τους κύριους στόχους της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, γιατί μαζί με τη Σοσιαλιστική Κούβα είναι οι «Φάροι» που φωτίζουν όλη τη Λατινική Αμερική και τον κόσμο, ανάμεσά τους και την Τουρκία. Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν, αν και εκπρόσωπος του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα αυτή το ρισκάρει, τουλάχιστον αγνοώντας αν όχι αντιμετωπίζοντας τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό. Πώς να μην εξαγριωθεί η, αν και «χάρτινη», αλλά με δολοφονικά δόντια ιμπεριαλιστική «τίγρης»;

Έτσι, αν δει κανείς αντικειμενικά τη συγκεκριμένη έκφραση και μορφή της ταξικής πάλης στην περιοχή, η Τουρκία κινείται για έρευνα υδρογονανθράκων και διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση προηγούμενων και τωρινών ιμπεριαλιστικών και μονομερών (χωρίς την Τουρκία) συμφωνιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο ιμπεριαλισμός και οι υποταγμένες σ’ αυτόν κυβερνήσεις κινούνται για τον πόλεμο και τον εκβιασμό ενάντιά της. Όσο αφορά δε το ταξικό περιεχόμενο αυτών των κινήσεων, αυτό είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο: ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ «ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Και πάντα στηρίζοντας (με όρους επαναστατικούς) όσους αμύνονται σ’ αυτό τον πόλεμο. Τρίτος, ή/και ουδέτερος δρόμος καταλήγει απολογητικός αν όχι σύμμαχος του ιμπεριαλισμού!

Τα 6, τα 12 μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, κτλ, την ίδια τη στεριά των χωρών που τις αφορούν, τα εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός, τα κέντρα του και οι «εθνικοί» εκπρόσωποι και τοποτηρητές τους, οικονομικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί. Οι «διενέξεις» γύρω απ’ αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα για προώθηση των πολεμικών σχεδίων και δράσεών του. Όπως είναι τώρα η σχεδιαζόμενη αγορά μαμούθ πολεμικών αεροπλάνων και άλλων πολεμικών εφοδίων της Ελλάδας από τη Γαλλία, εν μέσω της εντεινόμενης ολόπλευρης κρίσης αποσύνθεσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος (και της Ελλάδας) λόγω της πανδημίας από τον κορωναϊό.

Τόσο η αιτία όσο και η αφορμή της ελληνοτουρκικής διένεξης είναι ο ιμπεριαλισμός. Η αιτία είναι η ιμπεριαλιστική πολεμική προετοιμασία και δράση, η επιβολή φασιστικών μέτρων, επεμβάσεων, επιδρομών, εισβολών, κατοχής κι επιβολής κυβερνήσεων μαριονετών στις χώρες της περιοχής, άμεσα ενάντια σε αντιιμπεριαλιστικά προτσές σε Μέση Ανατολή και η αφορμή ήταν το ξεκίνημα από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ (με ηγεσίες τοποτηρητές του ιμπεριαλισμού) ερευνών για συνεκμετάλλευση (αυτές οι κυβερνήσεις τοποτηρητές την κάνουν τη «συνεκμετάλλευση»!) των υδρογονανθράκων του Αιγαίου στ’ όνομα του ιμπεριαλισμού και των εταιρειών του. Κι από κοντά οι κανονιοφόροι!

ΑΜΕΣΗ «ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» TOΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΚΤΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ.

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΤΟ ΝΑΤΟ, ΟΙ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΥΝΜΑΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

 ΕΚΚ(Τ-Π)